Catetxu
El catecú o catetxu (Acacia catechu) és un arbust espinos procedent d'Asia.
S'obtienen colors del marró fosc al beig passant pel marró vermellós o el marró daurat. Conté gran quantitat de tanins, pel que pot usar-se sense mordentar.
Precisament pel seu alt contingut en tanins es pot fer servir com a mordent.
Quantitat: 100g o 250g.
Si es fa un post bany àcid s'obtenen tons ataronjats, amb un post bany bàsic s'obtenen tons vermellosos.
Pot fer-se servir amb fibres mordentades o no.
Amb el catetxu podem obtenir marrons vermellosos amb temps de cocció llargs.
Mordentat amb alum obtindrem marrons daurats y es necessiten dues hores de cocció a foc lent per desenvolupar tons més profunds.
Amb l'adició d'aigua oxigenada al 10% o carbonat de sodi dissolt al 2% en el bany de tintura obtindrem tons molt vermells. Combinat amb ferro produirà un marró xocolata.
És interessant posar el catetxu en remull la nit anterior per ajudar a la seva hidratació i tenyir amb ell el dia següent.