Càrtam

6,00 €
Impostos inclosos

El càrtam (Carthamus tinctorius) és una planta semblant al card amb flors grogues que es cultiva principalment per fer oli vegetal a partir de les seves llavors i que creix bé a les zones seques. Es pot utilitzar per produir colors grocs
i roses vibrants, tons taronja / corall i fins i tot vermells, segons els mètodes i les fibres utilitzats.


Quantitat: 100g o 250g

Quantitat
Quantitat
No hi ha prou producte en estoc


Històricament, el càrtam és un dels primers colorants coneguts, amb evidències del seu ús en tèxtils de l'antic Egipte,
més de 1900 anys aC. Se sap que era un cultiu a Mesopotàmia des del 2500 aC. Les flors cremades s’utilitzaven en cosmètics antics egipcis i les flors seques es penjaven a les tombes dels faraons. Es va introduir a la Xina 2000 anys aC i encara s’utilitza en la medicina tradicional xinesa. Durant centenars d’anys s’utilitza com a substitut del safrà, sent el seu perfum i sabor molt semblants.

Com tenyir amb pètals de càrtam:

Assegureu-vos que la vostra fibra / teixit s’hagi rentat correctament abans d’utilitzar-la. Per als colors
roses no es requereix mordentat, però es recomana mordentar per augmentar la solidesa de la llum dels tons grocs.

Per obtenir colorants grocs i roses:

Utilitzeu almenys 100 g de pètals de càrtam secs per tenyir aproximadament 100 g de fibra. Col·loqueu els pètals en una bossa de mussolina o un colador molt fi. Cobriu-ho amb aigua freda i deixeu-ho com a mínim una hora, agitant de tant en tant. Escórrer el líquid groc i reservar, estrenyent o pressionant els pètals tant com sigui possible. Repetiu-ho, afegint el líquid groc al lot reservat. Repetiu de nou, si el líquid encara té un color groc intens, afegiu-lo al lot reservat. El líquid groc reservat ara es pot portar a ebullició i deixar coure a foc lent entre 45 minuts i una hora, afegir la tela / fibra mordentada, i mantenir a foc lent 45 minuts més i deixar-lo refredar. La tela / fibra es pot deixar dintre del bany de tintura durant tota la nit per obtenir colors més forts. L’ús d’un modificador com el sulfat de ferro després de la tintura pot proporcionar tons mostassa i verd oliva.Els pètals de la bossa o tamís de mussolina ara s’han de remullar més amb aigua freda, com s’ha indicat anteriorment, però l’aigua es descarta cada vegada, fins que s’extreu molt poc groc. En aquest moment, afegiu uns quants litres d’aigua que heu modificat a pH11 amb carbonat de sodi (cendres de sosa). Comproveu atentament el pH, ja que fer que la solució sigui massa alcalina farà malbé el procés. Deixeu-ho infusionar unes hores, agitant de tant en tant. El líquid es tornarà gradualment de color taronja / marró. Traieu els pètals i reduïu el pH de la tintura a pH6 amb vinagre clar o àcid cítric.
Es tornarà de color vermellós. Afegiu la fibra / tela de cel·lulosa no mordentades i / o sedes i deixeu-les en remull tota la nit. No escalfeu el bany de tintura. Les fibres de cel·lulosa adoptaran colors rosats i la seda es tornarà de tonalitat taronja / corall.

Per obtenir només colorant groc:

si no es requereixen colors rosa, sinó només groc, els pètals es poden coure a foc lent durant 45 minuts a l'aigua, colar-los i afegir-hi fibra / tela, deixar-los coure a foc lent durant 45 minuts i deixar-los refredar. El teixit / fibra es pot deixar al bany de tintura durant la nit per obtenir colors més forts. L’ús d’un modificador com el sulfat de ferro després de la tintura pot proporcionar mostassa i verd oliva.



TNach

Aquest lloc web fa servir galetes per a us exclusiu de la botiga.